Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Орешарски: Финансова криза у нас има, да се възползваме

25 коментара
Орешарски: Финансова криза у нас има, да се възползваме

"Вече се наблюдават първите симптоми на финансовата криза у нас", заяви в понеделник финансовият министър Пламен Орешарски, който преди десетина дни твърдеше, че "няма дори и симптоми на финансова криза у нас", а по-рано смяташе, че въобще няма опасност от криза в България.

Независимо от скоропостижната смяна на преценката си той остана оптимист, заявявайки: "Не е най важно колко ще бъде икономическият растеж следващата година. Трябва да запазим възможността да се възползваме от финансовата криза. Тя е възможности и отсяване на неефективност".

С това изявление по време на открито заседание на Консултативния съвет по икономика и финанси на НДСВ в понеделник Орешарски се присъедини към застъпниците на оптимистичен възглед за кризата. Наскоро лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски обяви, че държавата, българската икономика и предприемачите трябва да бъдат подготвени за периода след края на световната финансова криза, защото тогава подемът ще да бъде огромен и не трябвало да ни завари неподготвени.

Налице е свиване на потребителското търсене и блокиране на финансовия сектор, информира Орешарски. Той посочи, че загуби от кризата търпят най-напред браншовете, които продават стоки на кредит.

Според него трябва да се насочи по-голямо внимание към последиците от кризата върху реалния сектор. Той посочи, че намаляването на чуждите инвестиции и експортните възможности ще доведе до по-ниска стопанска активност и по-нисък икономически растеж.

Зам.-председателят на НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев от своя страна заяви, че кризата може да бъде задълбочена от прекалено черните краски, с които се коментира. Според него буферите, залегнали в бюджета, ще позволят да се реагира в случаи на катаклизми.

Бившият социален министър и сегашен депутат от НДСВ Христина Христова припомни, че в бюджета за следващата година средствата за образование са увеличени с 14%, а за здравеопазване с 18.3%. Ръстът на разходите за социално осигуряване е 21.3%.

Пламен Орешарски коментира обаче, че за българските мащаби за образование и здравеопазване се отделят много пари, като вече трябва да се покаже и ефективност със задълбочаване на реформата в двата сектора.

Христова отбеляза, че не е бил намерен компромис с коалиционните партньори за удължаване на платеното майчинство от 9 на 12 месеца, както и за осигуряването на ваучери за деца, които не са намерили места в детските градини. За закрила на децата пък се отделят само 6 млн. лв. при положение, че ЕС често критикува страната ни в това отношение.

Христова отбеляза като пропуск на бюджета за следващата година и липсата на обезщетения за майките–студентки.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

25 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. edi koi si
    #26

    ni6o ne stava ot tiq ni ot vel4ev ni ot ore6arski ni ot nikoi ediniq s na6te pari igrae karti na qhta v monako a dr neznae kvo da kaje po povod krizata :X:X:X:X

  2. edi koi si
    #25

    KOstov Ciganinnnnnnnnnn (finger)

  3. darko
    #24

    oshte poveche

  4. гражданинът
    #23

    малограмотници,не ви ли е неудобно че оставяте в историята като такива......

  5. Mat
    #22

    МВ + ПО + Х + У = 0,000001Следователно:ИК = .......илиМВ и ПО са незначителни величини.

  6. Да!
    #21

    че криза у нас не може да има?!Еба ти наглеците!

  7. 4elen
    #20

    Колко мислите, че му е високо челото?

  8. калун
    #19

    Все едни и същи /вж гореупоменатите/ намират начини да се възползуват без срам и присъди!Че и съвети раздават...

  9. 800
    #18

    koi ot tih e kazal nai-goliamata prosotia

  10. REDOVEN 4ITATEL
    #17

    И ТОЗИ Е МРЪДНАЛ КАТО ОСТАНАЛИТЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО. ДО ВЧЕРА ТВЪРДЕШЕ ЧЕ У НАС НЯМА КРИЗА. ДНЕС ДАВА ГЕНИАЛНА ИДЕЯ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗУВАМЕ ОТ НЕЯ!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.