Как започна всичко?

Хронология на газовия конфликт между Русия и Украйна, 2008-2009 г.
7 яну 2009 21:45,
25
Как започна всичко?
Снимка: БГНЕС

2008 година

На 12 март "Газпром" и "Нафтогаз" подписват споразумение за развитие на отношенията си в газовата сфера.

По-рано, в началото на месеца, "Газпром" обвини  Киев, че не желае да поднови преговорите за решаване на кризата, свързана с неизплатени задължения за синьо гориво, както и че пречи на проверките на газопровода на украинска територия.

От март до декември 2008 г. в Украйна се доставя газ от централен и средноазиатски произход с обем не по-малко от 49,8 млрд. куб. м на цена от 179,5 дол. за хиляда куб. м. Купувач на газа на границата с Украйна е "Нафтогаз Украйна".

На 2 октомври  по време на срещата между премиера на Русия Владимир Путин и министър-председателя на Украйна Юлия Тимошенко е подписан Меморандум за сътрудничество в газовата сфера. 

Ключов момент в документа е възможността за преминаване към преки дългосрочни отношения между "Газпром" и "Нафтогаз" от 1 януари 2009 г.

При това "Газпром" запазва възможността да продава директно 7,5 млрд. куб. м газ годишно на преки потребители в Украйна.

В Меморандума е потвърдено и намерението към поетапен преход на пазарни, икономически обосновани и взаимосъгласувани цени на газа.

Условие за изпълнение на договорките е пълното погасяване от страна на "Нафтогаз" на всички задължения на обща стойност 2,4 млрд. долара за доставения газ.

На 25 ноември двете компании постигат съгласие за това, че до 1 декември 2008 "Нафтогаз" ще изплати задълженията си за получения през септември газ, както и част за доставения през октомври.

До установения срок обаче украинската страна не превежда дължимите 268 млн. долара.

На 2 и 9 декември се провеждат поредните срещи между двете компании.

Представители на "Газпром" посещават редица европейски столици, за да информират за създалата се ситуация и възможните рискове от нея.

В края на ноември Украйна превежда няколко транша от задълженията си и на 30 декември обявява, че напълно е погасила дълга си.

Според руската страна обаче остава неплатена цената за доставките през декември (614 млн. долара).

На следващия ден - 31 декември, "Нафтогаз" изпраща писмо, с което уведомява за невъзможността да гарантира транзита на газ от Украйна към Европа.

2009 година

На 1 януари "Газпром" преустановява газоподаването към Украйна.

На 2 януари "Нафтогаз" официално обявява, че взима  21 млн. куб. м газ от транзитните обеми, за да обезпечи задълженията по транзита на руския газ за Европа.

На следващия ден "Газпром" взема решение да подаде иск в арбитражния съд в Стокхолм за осигуряването на безпрепятствения транзит на руски газ за Европа през територията на Украйна.

На 4 януари "Газпром" обявява предложението си към Украйна да й доставя газ по цена 450 долара за хиляда куб. м.

На 6 януари всички страни купувачки на руски газ съобщават за намаляване или спиране на доставките.

Говорителят на руския газов гигант Сергей Куприянов заявява, че "Газпром" е  готов по всяко време да възобнови преговорите с "Нафтогаз“.

По-рано ръководителят на украинската компания "Нафтогаз" Олег Дубин заявява, че ще лети на 8 януари за Москва, за да се срещне с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
ау преди 15 години
Вместо "Стоенчо Овчерчето" да се чете "Румьо Овчерчето". Ама то нещо се види у бъркотията. Щото преди Нова година ютията да включиш и великият енергетик Румен Овчаров се ухилваше. Сега - изчезна, да не е по Канарите, по Аруба?
23
0
 
0
 
! Отговори
ау преди 15 години
Абе 19, ти си само за режима преди 1990 г. "Россия должна поставлять газ нам и всем социалистическим республикам - мы друзья навек, Россия должна нас кормить бесплатно" - това ли ти е идейката. Тц - вече нема муфта - капитализъм е. Та, значи, правилото е искаш да папкаш - плащаш. А ти искаш да ти дават по социалистически, пък да се представяш за капиталист. Е те таквоя животно нема, рекъл шопът. Русия си има интереси и не позволява на никого да и дърпа черджето. Де да можехме и ние така. Попитайте Жельо Желев, защо не можем. Пък не пропускайте и Стоенчо Овчерчето.
22
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 15 години
за тия, дето спорят дали украинците са крадци.от сайта на украинската нефтогазОтносительно поступления российского природного газа в ГТС Украины и его транзита в период 9:00 01.01.2009г. 7:44 07.01.2009г.млн..куб.м.Дата | Поступление из | Объемы транзита | Разница| Российской Федерации | в Европу и || в ГТС Украины | Республику Молдова |01.01.2009 318,2 318,4 - 0,202.01.2009 300,0 295,2 +4,803.01.2009 293,2 269,8 +23,304.01.2009 303,1 269,1 +34,0повтарям, ОФИЦИАЛНИЯ САЙТ НА УКРАЙНСКАТА КОМПАНИЯ....и това ако не е кражба.....за съмняващите се - пускайте гугъл :)
21
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
не си прав, обаче.крайно време е да мислим по-прагматично.не с тази изветряла вече философия.аз например не искам до ходя в Сибир,а имам нужда от руската газ. И за това не нося плакати Putin, go home.бъди щастлив,ако можеш.
20
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
Нова година - Нов късмет!Всеки с късмета си :)
19
0
 
0
 
! Отговори
...borisjtodorov56 преди 15 години
*** съветчици - прочетохте ли внимателно : " 2009 годинаНа 1 януари "Газпром" преустановява газоподаването към Украйна."Е, КРЕМЪЛСКИ *** - КОЙ СПРЯ ГАЗТА ЗА БЪЛГАРИЯ!Чак сега се усети правилноснтта на тезата, че промосковските еничари като: - президент, - цялото правителство - Рапона Бойко и - Болен Лидеров - за най-вредната *** и проводниците на реваншистките амбиции на КГБ и нашето ЧервеноГестапо.Щом Русия ви е по-скъпа от България - прав ви път за Сибир - тамви е мястото - *** помашки! НЕ ТРИЙТЕ - ЧЕНГЕТА ОТ САЙТА.
18
0
 
0
 
! Отговори
18 ти си тъпак преди 15 години
Европа получава някакви 20% и може да мине и без тях.
17
0
 
0
 
! Отговори
:D преди 15 години
ало номер 13 ако спрем да взимаме от Русия газ от каде ше взимаме.Нека всички разберат кои е шефа тука ако Русия затвори крана цяла Европа ши ядат ***
16
0
 
0
 
! Отговори
Оптимист преди 15 години
След като се н.адупиха на европа и не са в ОНД,каква аванта искат?Европа се опули и покрай тях и ние го отнасяме-дали сме по далаверата?Русия-въобще не я мисля,ние пък не мислим.Е,какво следва? Продължаваме да си блеем?"Преклонена глава сабя не я сече,само хомот носи."
15
0
 
0
 
! Отговори
Желязко Желев jele преди 15 години
..........Ако знаеше какво ни чака.Ама то само с плямпане не става трябва и да се слуша после и да се мисли.Ама като ти знам приятелите само козли може да трепете.Апропо кво става с газа от Узбекистан бутелираха ли го.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
......ако украинците ще плащат 2пъти по скъп газ например,да получават 2 пъти по високи транзитни такси...все пак не е ли по важно първо да си платят каквото са изяли ,след това да спрат да крадат от транзитен газ и накрая да видят какви са цените които плащат другите както за газа така и за транзита разбира се.. то иначе излиза както казва остап бендер-идеите от нас а бензина от вас ...
13
0
 
0
 
! Отговори
Bo преди 15 години
Ami ,kraino vreme e da se osvobodim ot zavisimostta na ruskata gaz. 6to se otnasja do tova za6to ne e re6en problema na nivo Evropeiski sajuz, ami KORUPTZIJA, goljama i to. Za6toto Rusnatzite hodjat i davat ogromni ru6veti na Germanskite dostav4itzi i razpredeliteli, a te ot svoja strana lobirat da njma konkurentzija na Gazprom v Evropa kato ne se izgrajdat ili bavjat podobni proekti. Nomera ot tipa - KGB!!! Ni6to ne se e promenilo v kuhata ruska glava!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ало, Трети, ти можеш ли да четеш? Пише, че газа е вземан от транзитните обеми! Припомни си какво е транзит!!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
Bo преди 15 години
Ami ,kraino vreme e da se osvobodim ot zavisimostta na ruskata gaz. 6to se otnasja do tova za6to ne e re6en problema na nivo Evropeiski sajuz, ami KORUPTZIJA, goljama i to. Za6toto Rusnatzite hodjat i davat ogromni ru6veti na Germanskite dostav4itzi i razpredeliteli, a te ot svoja strana lobirat da njma konkurentzija na Gazprom v Evropa kato ne se izgrajdat ili bavjat podobni proekti. Nomera ot tipa - KGB!!! Ni6to ne se e promenilo v kuhata ruska glava!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
bau преди 15 години
Как ще ги стигнем Американците ? Като хванем Руснаците за топките !
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Русия трябваше по-рано да спре газта на 100%. Не случайно Газпром (Русия) от няколко дена заявява, че е готова НЕЗАБАВНО да възобнови преговорите, а Украйна отлагат това да стане на 10-ти януари, защото сега били празници.... Глупости на търкалета - не празниците са причината, а това че Украйна иска през тези дни да донапълни подземните си хранилища с откраднат газ. Много ясно, че при такива обстоятелства Русия ще врътне кранчето докрай.Украйна си мисли, че след като САЩ я глезят, тя може да прави всичко с Русия. Да, ама НЕ!
8
0
 
0
 
! Отговори
Иван Иванов Иванов преди 15 години
Моля се на господа в когото не вярвам дори , да се оправят нещата , зарадите децата в българия - само заради децата .....
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
dobre be nie ne moje li da idem ytre pred posolstvoto na ukraina i na rusiq i da im kajem kvo mislim po vuprosa?!to e qsno 4e na6te sladuri 6te si po4ivat ot kurskiq trud o6te edna sedmica ama nie ne moje li da idem pred tiq skapani posolstva i da im obqvim 4e ne ni se stoi na studeno?!
6
0
 
0
 
! Отговори
xaxaxax преди 15 години
4i az sam si li4en umnik be
5
0
 
0
 
! Отговори
anonim преди 15 години
И ти барабар с тях!