В. Калник: Украйна прави всичко възможно газът пак да потече
В. Калник: Украйна прави всичко възможно газът пак да потече / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Украйна прави всичко възможно за възстановяването на доставките на руски газ към европейките държави в обема им към 31 декември 2008 година. Това заяви посланикът на Украйна у нас Виктор Калник. Той подчерта, че страната му е за конструктивни преговори с Русия, в хода на които не се оказват политически шантаж и монополен натиск. По повод газовата криза той коментира, че Русия изпробва срещу Европа нов вид оръжие.

Виктор Калник заяви, че Украйна няма финансови задължения към Русия за потребеното количество газ през миналата година и е напълно готова да приеме международни наблюдатели на пунктовете за транзит на руски газ към Европа.

„Украйна е съгласна цената на газа да се повиши. Но ако тя бъде увеличена, ще бъде увеличена и тази на транзита на газ през нашата територия. Украйна не може да се съгласи с предложението на Русия да не променя цената за транзитирането на газа, тъй като тогава разходите ни по транзита ще надвишат приходите", каза Калник.

Посланикът съобщи, че при цена от 179 долара за 1000 куб. м. газ, цената на транзита към Европа е била 1,60 долара за разстояние от 100 км.

За своя сметка Украйна поддържа необходимото налягане в газопроводната мрежа и няма повод за притеснение, че системата ще излезе извън строя, увери Виктор Калник. По думите му, ако Русия възстанови газовите доставки, те ще стигнат до България за 2-3 часа.